Blogs
5 min

Wat is het verschil tussen Zweeds Rabat en Fins Rabat?

Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen Zweeds en Fins Rabat. Om het verschil deze termen duidelijk te hebben beschrijven we wat de twee termen betekenen en hoe je vanaf nu de verschillen kunt zien wanneer je een gevel van hout ziet.

Tijdens het zoeken naar soorten gevelbekleding kom je geregeld de termen ‘Zweeds Rabat’ en ‘Fins Rabat’ tegen. Ook wij krijgen vaak deze vraag van huiseigenaren die de gevel willen voorzien van een mooie, houten gevel. Om het verschil tussen Zweeds en Fins Rabat duidelijk te hebben bespreken we hieronder wat de twee termen betekenen en hoe je vanaf nu de verschillen kunt zien wanneer je een gevel van hout ziet.

Rabat
Laten we allereerst kijken naar de gemeenschappelijke deler tussen de twee termen: het woord ‘rabat’. Dit wordt heeft in de gevelconstructie weinig met de Marokkaanse hoofdstad te maken. De term wordt meer gebruikt als rabatdelen. Dit zijn de houten (of kunststof) planken waarmee je gevelbekleding maakt!

De gevelpanelen, dus ook te noemen als rabatdelen, hebben aan de onderkant een groef en aan de bovenkant een opstaande rand, die gemakkelijk in elkaar worden geschoven. Hierdoor is het een stuk simpeler om de gevelplanken aan elkaar vast te maken en te monteren aan de wand. Zo kunnen de verschillende geveldelen onzichtbaar aan elkaar worden bevestigd en geeft dit in zijn geheel een mooie, strakke uitstraling.

Naast deze constructievoordelen heeft een rabatdeel met zo’n vorm nóg een belangrijk voordeel. Doordat de gevelpanelen zo aan elkaar worden verbonden, verbergen ze de kier die anders tussen de houten planken zit. In deze kier zou water kunnen blijven zitten, wat zich vervolgens in het houten materiaal gaat nestelen. Zo ontstaat er snel houtrot, en moet de gevelbekleding worden gerepareerd of worden vervangen.

Door gebruik te maken van rabatdelen, stroomt het water van de plank af en veroorzaakt het niet snel houtrot. Super handig!

Dus, wanneer men spreekt van rabatdelen, bedoelen ze dus de houten planken die met zo’n groef en messing aan elkaar worden gezet. Maar wat hebben Zweden en Finland hier dan mee te maken?

Zweeds en Fins Rabat
Wij krijgen geregeld de vraag wat nou het verschil is tussen Zweeds en Fins Rabat. “Het zijn allebei rabatdelen, toch?” Klopt! Alleen is het verschil te zien bij het aanbrengen van de gevelbekleding.

Eigenlijk is het simpel: het zijn twee verschillende gevelbekleding-modellen!

Zweeds Rabat
Gevelbekleding van Zweeds rabat wordt op de constructie aangebracht door middel van een zogeheten potdekselwijze. Dit model schuift de planken onder elkaar. Het is, als het ware, net als bij dakpannen! Die liggen half op elkaar, waarbij de onderkant over de volgende plank ligt, en de bovenkant onder de vorige. Zo ontstaat er een soort trapwerking en lopen de planken schuin af.

Fins Rabat
Bij het Fins Rabat-model worden eveneens de planken via de groef en de opstaande rand aan elkaar verbonden. Alleen bij dit model worden de planken direct tegen elkaar geplaatst, waardoor ze strak tegen de gevel aankomen. Dit geeft de gevelbekleding een strakke en rustigere uitstraling ten opzichte van Zweeds Rabat.

Conclusie
Wanneer men spreekt over rabat of rabatdelen, bedoelen ze de planken met groef en opstaande rand, die in elkaar worden geschoven en zijn bedoeld voor gevelbekleding. Het verschil tussen Zweeds Rabat en Fins Rabat is het uiteindelijk aangebrachte model van de gevelbekleding. Bij gevelbekleding met Zweeds rabat lopen de planken schuin onder of naast elkaar af, waardoor er een soort trap ontstaat. Bij Fins Rabat worden de planken direct tegen elkaar geschoven, wat zorgt voor een rustigere, strakke look van de gevel.
 

De gevelbekleding van ModiWood is gemaakt van thermisch gemodificeerd hout en biedt, naast een onderhoudsarme gevel, ook een prachtige uitstraling in Zweeds of Fins rabat!

Wil je jouw gevel voorzien van nieuwe gevelbekleding? Bekijk nu onze pagina met producten of neem contact op via het contactformulier.